Direct Trade Cacaobonen

Onze cacaobonen kopen wij direct in bij onze boeren op Sulawesi. Dit zijn kleinschalige boeren die zijn aangesloten bij een boerencoöperatie. Boeren die verenigd zijn in een coöperatie staan samen sterker. Met name de boeren die niet over een gigantische (cacao)plantage beschikken. De boeren fermenteren de bonen en kunnen ze binnen de coöperatie aanbieden tegen een hogere en eerlijke prijs. De bonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd.

Naast cacao verbouwen de boeren ook nog veel andere gewassen op hun land, wat weer heel duurzaam is voor de grond. De cacaoboom houdt van schaduw en groeit goed te midden van hoge bananenbomen en andere exotische vruchten zoals bijvoorbeeld de durian, papaya en Arengapalm (de suiker die we gebruiken).

Meer weten over wat wij te vertellen hebben over de Indonesische cacaosector, het verbouwen van meerdere gewassen op het land en certificering zoals Rainforest Alliance? Bekijk dan eens deze pagina, Indonesië.

Arenga Palmsuiker

Wij gebruiken in al onze chocolade de natuurlijke en ongeraffineerde suiker van de Indonesische Arenga palm. Ook zo gek op de authentieke Indonesische keuken? Dan (her)ken je deze suiker ook wel als Gula Jawa. Het is een onmiskenbare smaakmaker met een krachtige, karamel-achtige smaak. En dat in combinatie met chocolade…Wij willen niet meer anders! 

Ook fijn: deze suiker heeft een lage glycemische indexwaarde. Of makkelijker gezegd, het zorgt voor minder grote schommelingen in de suikerspiegel. En omdat de suiker zo krachtig van smaak is, hoef je er bovendien niet zoveel van te gebruiken. Maar wat we eigenlijk nog het mooist vinden: deze suiker is vooral heel ‘groen’ en duurzaam. De suiker wordt door Javaanse boeren gewonnen binnen het Food Forest Program in Indonesië. Jij hebt een lekkere reep in handen en je draagt ook nog bij aan een gezond bos-ecosysteem met sociale impact.

Doe eens gek…eh, geit!

Geen gewone ‘koetjesreep’ dus. Onze melkvariant maken wij met geitenmelk(poeder). Geitenmelk, is dat niet iets voor geitenwollensokken? Zeker niet! Chocolade is toch altijd een goed idee, en wie houdt er nou niet van zacht en romig? Geitenmelk is ook nog eens licht verteerbaar en heeft een lager lactose gehalte dan koemelk. Dat kan voor sommigen onder ons inderdaad een mooie bijkomstigheid zijn.

Onze liefde voor geiten gaat nóg verder. Met de verkoop van onze Soeka Chocolate Geitenmelkreep willen wij de Indonesische boer ondersteunen in de aanschaf van een geit. De mest en urine van de geit vormen namelijk een perfecte meststof die goed en duurzaam is voor het land. Door geiten te hoeden, wat een aantal van onze boeren al doet, is organische mest altijd binnen handbereik. En wat geef je die geiten te eten? Een mooie mix van cacaobolsters (pods) en kruiden. Ook weer slim boeren. Jij een lekkere reep met geitenmelk, de boeren een geit op het land.